Aktuellt

Krönikör Chefstidningen

Under 2025 kommer jag skriva krönikor i Chefstidningen! Min första krönika handlar om vikten av att fundera på ”företagsvi:et” när individer vill distansarbeta. Hur skapar man en företagskultur om medarbetarna inte är på plats? Det är lätt hänt i individualismens era att bara lyssna på varje enskild individs önskemål och bortse från vad som är…

SVT Kultur om hyperindividualistisk konsumtion

Hyperindividualistisk konsumtion! Vad är det? Jo konsumtion som baseras på personligt riktad marknadsföring, baserad på information som företag samlat på sig om oss som personer, oftast genom våra aktiviteter på nätet och sociala medier.  Jag fick prata lite om fenomenet i SVT Nyheter: ”– Det kan vara så enkelt som att du får mejl från…

Superkommunikatör 2024

Blev väldigt glad över att hamna på Resumés lista över Sveriges Superkommunikatörer 2024 som nummer 7 i kategorin Opinion & Samhälle! Motivering: För sitt idoga arbete med att upplysa oss om hur människor faktiskt agerar, vilket inte alltid är samma sak som hur de säger att de agerar. Tidningen Resumé skriver: Varför är detta pris…

Om Generation Z i Dagens Nyheter

Utklipp från artikeln: Trygghet, flexibilitet i arbetslivet – och krav på ett starkt ledarskap. När generation Z tar klivet ut på arbetsmarknaden innebär det både möjligheter – och utmaningar – för arbetsgivarna. Omkring två miljoner av Sveriges invånare ingår i generation Z, enligt siffror från SCB. De har vuxit upp med en orolig omvärld och…

På listan som en som påverkat marknadsföringsbranschen mest

Känner mig mycket glad över att bli nämnd på Resumés lista över människor som påverkat marknadsförings- och kommunikationsbranschen mest under perioden 2015-2024: ”De har rört om, drivit frågan om värdet för marknadsföring och fått andra att förhålla sig till dem och deras verksamheter. Listan görs mot bakgrund av att de senaste tio åren har varit…

Black Week

Det är bråda dagar för oss så kallade ”konsumtionsforskare” när det är Black Week. Om det är någon gång på året som media verkligen intresserar sig för fenomenet konsumtion så är det under denna period. Jag var inbjuden till Studio Ett för att prata om just denna köpfest, eller ska jag säga köporgie. Frågor som…

Podcast Cash & Soul

A corporate antrophologist decodes modern life – In this fascinating dialogue, Katarina Graffman brings her unique perspective as a corporate anthropologist to illuminate the hidden patterns shaping our society. With over 25 years of field experience studying human behavior, she challenges conventional wisdom about sustainability, consumer culture, and social change. Katarina Graffman offers profound insights…

Generation Bianca Dagens Industri

I sin senaste krönika i Dagens Industri nämner Emma Stenström mitt begrepp Generation Bianca. Emma skriver (utdrag från krönika): ”Som högskolelärare i hållbarhet är det här en fråga som jag brottas med och ofta diskuterar med kollegor runtom i världen. Hur gör vi hållbarhet intressant? Särskilt för en ung generation, som inte alltid är så…

Kundundersökningar i Plånboken, Sveriges Radio

Pratade om dessa ständiga kundundersökningar som görs idag och vad dessa kan få för effekt. Du går in i en butik och köper en vara. En stund senare får du ett mejl där butiken ber dig recensera besöket. Vi ombeds allt oftare att utvärdera våra kundupplevelser, något som irriterar många konsumenter. Lyssna på inslaget i…

Unga och mode i SVT

Konsumtion har blivit det viktigaste sättet för oss att visa vilka vi är – och för att bygga sociala relationer. – Vi tänker att vi är så unika när vi väljer stil, men det man egentligen gör är att uttrycka att man tillhör en social grupp, säger antropologen Katarina Graffman. Gymnasieungdomar byter klädstilar ofta och…

Förebildspodden #57

Fick förmånen att vara med i Förebildspodden – en podcast med inspirerande förebilder i syfte att ge perspektiv, råd och synsätt till dem som är unga. Mitt avsnitt har den rafflande rubriken: MÄNNISKAN KAN GÖRA EN TOKIG Katarina Graffman är doktorn du inte visste du behöver! Häng med i ett samtal som bland annat handlar…

Generation Alfa i Efter fem TV4

En ny undersökning visar att unga, närmare bestämt de som kallas Generation Alfa (7-14 år), är extra intresserade av pengar. Stämmer det? Vad beror det på i så fall? Och hur har pengars värde förändrats i olika generationer? Det fick jag prata om i Efter fem på TV4. Här kan du se inslaget!