Generation Bianca Pengapeppen

För några år sedan myntade jag begreppet ’Generation Bianca’ som en ironisk blinkning till dem som pratar om den unga generationen som Generation Greta.

”Hon är kvinnan som vet varför vi gör som vi gör. Som antropolog har hon ägnat de senaste 20 åren åt att förstå vår konsumtionskultur, en kultur som idag definieras av “fast fashion” och “köp nu, betala sen”.

Enligt Katarina Graffman lägger många sitt hopp till unga människor, den nya “generation Greta”, som köper second hand och hoppar flyget. Men den ökande konsumtionen och överskuldsättningen målar upp en helt annan bild. För några år sedan myntade Katarina därför begreppet “generation Bianca”, som en ironisk blinkning till generation Greta:

“En majoritet av de unga tycker att Greta är en tönt. Ingen alls man ser upp till. Hon har ingen status alls som jag eftersträvar. Däremot Bianca – hon är någon jag ser upp till, hon är entreprenör, hon är jävligt snygg, hon tjänar väldigt mycket pengar.”

Varken klimathotet eller pandemin har lyckats minska vår konsumtion. Och nu står det klart att inte heller en kraftigt försämrad privatekonomi kan hindra människor från att söka status och bekräftelse genom nya kläder, prylar och resor. Det vi trodde och hoppades var en ny hållbarhetsera har i stället blivit en konsumtionskultur på steroider.

Så vad ska vi göra? Luta oss tillbaka och rulla tummarna? Så klart inte. Katarina berättar vad hon tror faktiskt funkar för att ändra människors beteende – och vad som inte funkar.”

Länk till podcasten HÄR!

Pengapeppen