Trendspaning framtidens boende

Blev intervjuad för en artikel i Icakuriren om mer beteeenderelaterade trendspaningar kring boende.

 

Flexibel arkitektur

Färdigbyggda hus växer, eller blir mindre, i takt med att våra behov ändras. Vi köper till husdelar allt eftersom familjens förutsättningar ändras. Ett par som slår till på sitt första hus har kanske inte så mycket pengar, men så småningom köper de till ett rum, en veranda, ett växthus…

 

Adjö till vardagsrummet

Mediekonsumtionen har förändrats i grunden och vardagsrummen har spelat ut sin roll. Förr var vardagsrummet en plats där vi samlades för umgänge och för att gemensamt titta på ett tv-program. Numera är köket bostadens hjärta. Om vi ens vill ha ett vardagsrum i framtiden kommer det kanske att bestå av flera små ytor – platser för eget utrymme. Någon kryper upp i fönsternischen och tittar på en film, en annan jobbar med datorn vid ett ståskrivbord.

 

Flyttbara väggar

Den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum är på väg bort. Vi vill ha rörliga väggar som ger större flexibilitet. Varför inte en flyttbar köksvägg som kan skärma av röran och stekoset i köket när vi har gäster på middag?

 

Moderna familjen

Bostadsbranschen har länge utgått från att en familj är lika med två vuxna och två barn. Dagens familjer ser inte ut så. Ensamhushåll, eller familjer som lever varannanveckasliv med två personer runt köksbordet ena veckan, och sju personer nästa, är betydligt vanligare. Likriktningen blir mindre, bostäder kommer att se ut på många olika sätt. Generationsboende blir vanligare. Bostadsbristen i städer gör att barnen bor hemma allt längre, och brist på äldreboenden gör att vi kanske har en gammal förälder boende hos oss.

 

Gamingkulturen tar plats

Många kallar sig gamers i dag. Trots det finns det ingen plats för spelande i många hem. Mindre, ljudisolerade utrymmen så att spelandet inte stör andra blir vanligare.

 

Förvaring

Alla jag intervjuar klagar på att de har för mycket prylar och för lite förvaring. Det behövs mer flexibla förvaringssystem. Samtidigt måste vi en gång för alla göra upp med våra prylar. Sakerna är ett symptom på den stora konsumtionshets som råder i samhället. När bostäderna tightas till kommer vi varken ha råd eller plats att lagra prylar hemma.

 

Källsortering

Två-tre kärl under diskbänken räcker inte. I takt med att kraven på källsortering ökar behöver människor smarta lösningar för avfall.Framtidens boende