Massiva mätningar som missar målet

Samtidens paradoxer fascinerar mig.

Låt mig ta ett exempel. Det handlar om de generationer som växt upp i en tid då det digitala är en självklarhet, i folkmun lite slarvigt kallad ”Generation Z”.

Många företag hör av sig i ren desperation: ”Hjälp, hur ska vi förstå dem?” Eller vänta nu, snarare: ”Hur ska vi NÅ dem?” De studier man oftast lutar sig på talar om vad och hur, men inte varför. Att ägna sig åt varför är som en planner på ett telekombolag sa till mig: ”Den här typen av proaktiva insikter är on-top-of det akuta.”

Samtidigt. Vår tid är besatt av idén att det är information och kommunikation som är vägen till upplysning och förändring, må så vara att köpa en produkt, konsumera ett medieinnehåll eller att ändra beteenden.

I de etnografiska studier jag genomfört är det så otroligt tydligt att yngre personer alltmer går från att läsa och tänka till att titta och känna, något som jag pratar om här.

Ok, vad betyder det här. Tja, ni kan säkert själva lista ut hur snabba (vissa säger primitiva) siffer-undersökningar i kombination med felaktiga föreställningar om hur människor beter sig lirar mot en samtid där människor i grunden håller på att förändras. Det är inte speciellt bra för vare sig företagen eller för människorna som är företagens kunder.

Men, kanske bra ur en synvinkel, konsultens, där allt fler desperata företag efter massiva mätningar som missar målet hör av sig för en timmes föreläsning on-top-of det akuta. #insightwashing

Version 2