Loungepodden #95

Hade ett långt samtal med Taimaz Ghaffari i Loungepodden, avsnitt 95. Så här skriver Taimaz om avsnittet:

Katarina Graffman är antropologen, författaren och föreläsaren som forskat och analyserat vår konsumtionskultur. Från att vi vaknar upp börjar vi konsumera. Vi väljer mellan 100 kanaler, äter den nyttigaste frukosttrenden, jobbar på vår självkänsla, skrollar lite i flödet och kanske klickar hem nya kläder innan vi ens börjat jobba för att vi ”inte har något att ha på oss”.

Trots att majoriteten i Sverige har det mesta vi kan önska så vill vi ändå ha mer. Forskning visar att människan har en inneboende önskan om 20 % ”mer”, oavsett hur mycket hen har. Vi lever i den, vi är kidnappade av den och, inte minst, så försvarar vi den konstant. Katarina menar att vi har ett slags Stockholmssyndrom-relation till konsumtionskulturen.

Har du på senare tid känt att du vill ”downshifta” och leva mer enkelt? Har du tillochmed börjat flörta med idén om minimalism? Varför har det blivit så populärt på senare tid och är det så mycket bättre? I detta samtal pratar Katarina och Taimaz om hela vårt konsumtionsbeteende, reklamindustrin, hur marknaden appropierar trender, green-washar sin verksamhet, hur vi kan påverka konsumtionskulturen och hur den påverkar oss. Är den bara negativ? Eller finns det positiva saker i den?

Ett riktigt spännande samtal med grymma antropologen Katarina Graffman som ger oss helikopterperspektiv på vår samtid, blickar in i framtiden post-corona och berättar såklart också hur vi har hamnat här. Hon är medförfattare till böckerna vi pratar om i podden som heter ”Vi är vad vi köper” och ”På spaning efter den tid som kommer”.

LÄNK TILL AVSNITTET HÄR!

Katarina_Graffman_Poddomslag2020