Generation Bianca! Om Gen Z i Di Weekend
Utdrag från artikeln där jag medverkar:
Katarina Graffman är doktor i kulturantropologi med mediekonsumtion och konsumtionskultur som fokusområden. Även hon lyfter den smarta mobiltelefonen, som hon menar är den enskilda faktor som starkast påverkat generation Z:s konsumtionsbeteende.
”Genom smartphonen ser unga ständigt vad som finns att köpa, dessutom är det väldigt lätt att handla via mobilen i dag. Givetvis påverkar det inställningen till konsumtion, men också sättet på hur unga konsumerar”, säger hon.
”Tidigare generationer tittade på hur klasskompisen klädde sig, eller fick sin inspiration från tidningar som Veckorevyn. Dagens unga får ständiga intryck från hela världen genom sociala medier.”
”Jag träffar många äldre som säger: ’när generation Greta växer upp, då kommer det bli en positiv förändring’. Men vilka är egentligen ’generation Greta’? I de flesta attitydstudier säger unga givetvis ja, klimatfrågan är oerhört viktig. Men att säga är en sak och göra en annan. Väldigt många unga lever inte alls klimatsmart.”
Enligt Katarina Graffman är det framför allt pris som styr ungas köpbeslut, då de sällan har ekonomin som krävs för att shoppa ekologiskt och hållbart.
”Majoriteten av generation Z är hyperkonsumenter och har snarare influencern Bianca Ingrosso som förebild. Varför pratar vi aldrig om ’generation Bianca?’ Är det ett uttryck för förnekelse, att det känns mycket bättre att prata om ’generation Greta?’ För mig är det ett så tydligt uttryck för kognitiv dissonans eller ren och skär okunskap om den unga generationen.”
Katarina Graffman nämner den kinesiska e-handlaren Shein. Bolaget har på kort tid blivit sinnebilden för billigt fast fashion, och har kritiserats hårt för bristande miljöansvar och dålig arbetsmiljö. Trots det gick Shein om e- handelsjätten Amazon som den mest nedladdade shoppingappen på både IOS och Android i USA under förra året. På Tiktok och Youtube syns unga som gör så kallade ”hauls”, enorma klädbeställningar från varumärket, vilket ses av miljontals ungdomar som underhållning.
”Shein säljer enormt mycket bland unga, bara för att det är så billigt och för att de har lyckats på sociala medier. Visst, många unga shoppar second hand men i grunden förändras inte konsumtionskulturens logik – nämligen normen att ständigt köpa nytt, må det vara ultra fast fashion från Kina eller vintage. Det är fortsatt konsumtion som är grunden för identitetsskapande.”